KRIJU BROJ MIGRANATA, A IMA I NEČEG JOŠ GOREG....

KRIJU BROJ MIGRANATA, A IMA I NEČEG JOŠ GOREG....

Kroz Toplicu, tačnije Kuršumliju i Prokuplje svakodnevno prolaze horde migranata. Prosečno po 50 njih svakog dana može se videti ispred Policijske uprave u Prokuplju, gde se evidentiraju. Ono što malo ko zna je da ukoliko država u koju putuju ne želi da ih primi, biće isporučeni u ono mesto u koje su se prvi put registrovali. To znači u Toplički okrug, jer se registruju u Prokuplju.

Tragom te informacije želeli smo da saznamo koliko je registrovano migranata. Ipak, nismo uspeli da saznamo njihov broj. Kako se evidentiraju u PU Prokuplje,  poslali smo zahtev ovoj upravi da nam dostavi broj migranata koji su registrovani, kao i da li je bilo incidenata , ali odgovor koji smo dobili je bez brojke.

Naime, rečeno nam je u pisanoj formi da do sada nije zabeležen nijedan incident koji su napravili migranti od septembra 2019. do polovine januara ove godine.

­-Od 1. septembra 2019. godine do 20. januara ove godine na području Policijske uprave u Prokuplju nisu zabeleženi incidenti koje su izazvali migranti. U ovom periodu prijavljeno je razbojništvo nad jednim migrantom koje je ubrzo i rasvetljeno. Policija je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnela krivičnu prijavu protiv šesnaestogodišnjaka sa područja Kuršumlije zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo razbojništvo. On se sumnjiči da je migrantu oteo ranac koji je policija pronašla i vratila vlasniku- stoji u pisanom odgovoru PU Prokuplje.

Usmeno su nas uputili na povereništvo Komesarijata za izbeglice u Prokuplju, gde zaista ne postoji evidencija, a zatim i na Beograd. Pozvali smo broj koji nam je prosleđen, ali niko se ne javlja!

Nakon sve ove trke i traganja, s razlogom možemo da sumnjamo da se broj migranata krije.

Ako je tačno da se dnevno registruje po 50 migranata, za 120 dana to je 6. 000 migranata. Čak i da je pola odnosno 3.000 migranata registrovano tokom ova četiri meseca to je najmanje tri procenta stanovništva u Toplici.

KURŠUMLIČANI UPLAŠENI

U poslednjim mesecima prošle godine na području kuršumlijske opštine zabeleženo je više incidenata koje su izazvali migrant, koji ilegalnim putevima sa prostora južne srpske pokraine Kosova i Metohije, ulaze na prostor Topličkog okruga. Tako su na putu napravili živi zid i pokušali da otmu kola jednom Kuršumličaninu, a u selima duž magistralnog puta Niš- Merdare zabeleženo je više obijanja i paljenja kuća, te retki stanovnici ovih sela bukvalno dežuraju i prate njihovo kretanje.

Iako migrantima nije cilj Srbija, šta se može desiti ako ih vrate tamo gde su prvi put registrovani?

Mislite o tome….

B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...