OVE LJUDE PAMTIĆE GRAD

OVE LJUDE PAMTIĆE GRAD

Izbroja neko, pa postavi na Fejsbuk fotografiju sa učesnicima protesta u četvrtak u centru Prokuplja. Taj neko kaže 172 čoveka. Ako izuzmemo nekoliko špijuna što su stajali u dnu nedaleko od česme, još i manje... Da li 168 građana Toplice (bez ona četiri špijuna u dnu) malo za vreme u kojem živimo?

Ne bih se složila, jer u 16 časova izaći i reći da ne pristaješ na svaki suludi korak lokalne i državne aparature, maltretiranje i ispijanje mozga svakodnevnim pritiscima i ucenama, nije mala stvar i ja zato sa ponosom kažem: „Bravo građani Toplice!“

Vi jeste u nečijim očima možda tačkice, ali u mojim ste heroji.

Zato što ste tu bili dobrovoljno, bez sendviča, spiskova, obećanja, pritiska, ucena i niste išli da se sakrijete u masi, već da se vidite. Zato što ste znali da će vam neko nacrtati mete  (tačkice) na leđima, a ipak ste došli. Zato što vam nije važan broj na metru kvadratnom, već svoj grad i deca u njemu. Zato što ne glumatate potomke junačkog Gvozdenog puka kada to vlast hoće, već ste ono što su bili ti junaci u svom vremenu.

Jer, lako je biti veliki u velikom gradu, a mnogo je teško biti veliki u malom gradu.

Zato će se dakle, svi prepoznati u ovom tekstu: i oni koji glume i oni koji stvarno žele da ovaj grad konačno progleda i živi slobodno.

A svi vi koji se krijete i svakodnevno kukate da nikada nije bilo gore i čekate da vam neko drugi donese bolje sutra na kraju ćete ili otići, ili doživeti da se ovi veliki ljudi u malom gradu izbore za vas. Tada ćete morati da sagnete glavu kada ih sretnete na ulici, jer biće vas sramota što ste se plašili...

Biljana Roganović


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...