Poslanici Evropskog parlamenta upozorili na ugrožavanje ljudskih prava u Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta upozorili na ugrožavanje ljudskih prava u Srbiji

Grupa od 21 poslanika poslala je pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju u kome ukazuju na „ekstremno uznemirujuću“ situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Naveli su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje bez roka trajanja, što je „teška i neproporcionalna“ mera kojom su ograničena ljudska prava, a čiji cilj nije sprečavanje širenja koronavirusa, već ometanje slobode izražavanja i kretanja.

„U bolnice je poslata vojska, a mere su sprovedene kao da je proglašeno ratno stanje, a ne pandemija", navode i dodaju da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je vanredno stanje proglašeno, a da skupština nije zasedala.

Oni posebno ukazuju na pokušaj vlasti da uredbom ograniči protok informacija.
„Vlada je želela punu kontrolu nad štampom, kako bi objavljivala samo pročišćene, uglavnom lažne informacije i klevete protiv Evropske unije. Nakon protesta, Vlada je povukla tu kontroverznu uredbu, koja je poslužila kao izgovor za hapšenje novinara“, piše u pismu.

Poslanicima je zasmetalo i što je predsednik Vučić rekao da evropska solidarnost ne postoji i da je to „samo bajka na papiru“ i dodaju da se uporedo sa tim nastavlja saradnja sa Moskvom i Pekingom.

Oni zbog svega toga traže od komesara za proširenje da se izjasni o „ekstremno ozbiljnom“ razvoju situacije u Srbiji i izjavama uperenim protiv EU, kao i šta Brisel može konkretno da uradi da bi se suočio sa "ekstremnim“ merama Vlade Srbije.

Pismo su potpisali poslanici različitih političkih grupacija, između ostalih predsedavajuća Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija Tanja Fajon, predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku Tonino Picula ili izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...