SMENA TRI GLAVNA AKTERA PRITISKA!

SMENA TRI GLAVNA AKTERA PRITISKA!

Organizatori građanskog protesta koji je danas  od 16 časova održan na Trgu Topličkih junaka ispred okupljenih zatražili su smenu predsednika Skupštine opštine Prokuplja, v.f. osnovnog javnog tužioca i načelnika Policijske uprave Prokuplje, zbog, kako kažu pritiska i presije koji vrše na slobodne građane Prokuplja.

-Tužiocu i načelniku policije se stavlja na teret da su zastrašivali građane, a predsedniku Skupštine da je zloupotrebio službeni položaj. U sva tri slučaja reč je o nedavnim pozivanjima na informativni razgovor lica koja su krajem decembra potpisala peticiju NE za MHE koju je organizovala neformalna grupa u Prokuplju- kazao je Vukomir Maslaković, koji je i jedan od onih koji su bili na informativni razgovor u policiji. Maslaković je i član Glavnog odbora Stranke slobode i pravde.

Govornici tokom skupa i okupljeni saglasni su u jednom: da se svakodnevno vrši pritisak na građane u raznim oblicima i da su im uskraćena prava koja su Ustavom zagarantovana.

-Ovakav teror do sada niko nije video. Sakupili smo preko 2. 000 potpisa i to bez pritiska, sendviča i ucena, a oni to nikada neće moći uz sve presije koje vrše na građane- kazala je u svom obraćanju okupljenima Snežana Ilić, koja je jedan od organizatora potpisivanja peticije.

Pored nje okupljenima su se obratili aktivista građanskog pokreta Lidija Martinović, čuvar toplodolske reke Miljan Stojanović, predstavnici i predsednici opozicionih stranaka Sergej Trifunović, Boško Obradović, Borko Stefanović, Srđan Milivojević, kao i samostalni narodni poslanik Sonja Pavlović. Podršku građanima Prokuplja dao je i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je prisustvovao protestu.

-Kada je narod jedinstven, niko mu ništa ne može. Toplodolci su bili jedinstveni i svih četrdeset, koliko ih ima stali su u odbranu svoje reke- podsetio je Stojanović.

-U jednom trenutku Srbija će biti Topli Dol. To je jedinstvena Srbija- kazao je Trifunović, koji je objasnio i kako nastaje priča o mini hidroelektranama.

-Mi danas skidamo jaram i poručujemo da smo slobodni ljudi, a ne robovi. Mi nemamo rezervni život, već samo jedan i moramo ga proživeti. Zato skidamo jaram. On pod noge, a sloboda u reke- naglasio je Milivojević.

-Vi ste primer za Srbiju. Niko nam neće pokloniti slobodu, dostojanstvo i normalan život. Moramo se sami izboriti. Aleksandar Vučić je pao, samo treba mi da ustanemo- podsetio je Obradović.

-Nisu izbori kada Laketić iz Beograda kaže za koga da glasate, a ovi lažni izbori nam oteraše mlade, čak i ljude u srednjim godinama. Zato je prvi korak BOJKOT, drugi je prelazna tehnička vlada i slobodni mediji, a treći korak su stvarni slobodni izbori- kazao je Stefanović.

Nakon skupa, okupljeni su prošetali do novih prostorija SNS u Prokuplju, a zatim i do zgrade suda, Gradske kuće i Policijske uprave gde su pokušali d apredaju svoje zahteve. Jedino su imali priliku da to urade u policiji, jer ih je ispred zgrade suda radnik obezbeđenja sprečio da se približe vratima, a Gradska kuća je bila zaključana.

B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...